lauantai 25. helmikuuta 2017

10. Toasted applesauce with no added sugar


Teen aina aika-ajoin kaikkia kivoja aamiais- tai välipalaplättyjä. Joskus myös iltapalaplättyjä. Oon tässä irrottautunut mun mehukeitto-addiktiosta (ne Valion tai Marlin sokerittomat, alle 10 kcal/100ml, joita siis aina lorotin onnessani kaiken mahdollisen päälle ja join suoraan purkista) ja jotenkin se mun lättymakuelämys on jäänyt sen jälkeen vähän vajaaksi. Marjat on joo letun päällä kyllä kovassa kulutuksessa, mutta tietynlainen kosteus ja tahmaisuus siitä silti puuttuu.

Koska vaihto vaahterasiirappiin olis vähän niinkuin matka ojasta allikkoon, piti keksiä jotakin muuta. Kaupan hillot ovat pääosin kauheita sokeripommeja, ja enemmän sellaisia herkkuhetken eväitä. Valmiit hedelmäsoseet taas ovat vaan - no, soseita. Vähän tylsiä ja suhteessa kalliita. Omatekoiseen "hilloon" saa tunkea mausteita ja oikeastaan ihan mitä itseä huvittaa, eikä hommaa ole mitenkään mahdottomasti! Omenoiden kypsyessä ehdittiin käydä Olgan kanssa kiva pakkaslenkki pihalla.

Tällä kertaa kokeilin vaihteeksi kuoria omput, sillä oon menestyksekkäästi tehnyt vastaavaa sosetta myös kuorellisista omenanpaloista keittämällä. Yleensä tykkään syödä ihan tuoreeltaankin omenat kuorineen, koska kuori kuitenkin sisältää (usein hedelmän sisustakin enemmän) kuitua, ravinteita ja vitamiineja. Syön kuorineen myös ulkomaiset omenat, vaikka moni pelkääkin torjunta-ainejäämiä..
SOKERITON OMENASOSE UUNISSA
  • Makeita omenoita, ainakin 1,5 kg
  • Kanelia
  • Kaardemummaa
  • (Steviaa) 
  • n. 2 dl vettä
Kuumenna uuni 200°C. Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi ja heitä uuninkestävään vuokaan. Ripottele päälle kanelia ja kaardemummaa, sekä n. 2 dl vettä. Kypsennä uunissa 1-2 h ja muista käännellä välillä, jotta omenat eivät tummu liikaa! Lisää tarvittaessa steviaa ja soseuta sauvasekottimella. Sattumia saa jäädä!

Mun omenamääräni riitti vain pienehköön lasipurkilliseen, jonka uskon kuluvan kyllä ennen pilaantumista. Jos sosetta tekee enemmän, se kannattaa pakastaa säilymisen varmistamiseksi.

ps. Tästä tulee ihan törkeän..siis törkeän hyvää, kun käyttää ihan oikeaa sokeria tai fariinisokeria ja karamellisoi omenat uunissa ennen soseutusta. Joskus täytyy jakaa myös yhden kookos-karviaishillon resepti.. Sen purkin suunnilleen nuolin puhki.
xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti