perjantai 17. maaliskuuta 2017

16. Haittaako, vaikkei noudata treeniohjelmaa?

Treenaamisesta on todella onnistuttu tänä päivänä tekemään bisnestä. Muistan hyvin, kun vuosia sitten taitoluisteluharjoituksissa tehtiin vatsalihasliikkeitä, ja mä aina ihmettelin, miten ne mun ryhmäläiset olivat niin nopeasti valmiita. Ei silloin rääkätty itseään vapaaehtoisesti, ovelimmat lintsasi, kun mä tein tunnollisena tyttönä joka ikisen määrätyn toiston. Vatsalihaksethan eivät sinänsä ketään kiinnostaneet, kunhan tehtiin mitä valkku sanoi, että päästiin sitten joskus kotiin syömään pari lautasellista Weetoksia iltapalaksi.

Mutta olihan sillä valkulla aina joku suunnitelma, mitä ominaisuuksia oli milloinkin tarkoitus kehittää. Nykyään niitä ääbsejä havitellaankin sitten ihan senkin edestä, ja enemmän tai vähemmän urheilullisissa piireissä on ymmärretty, että suunnitelmallisuus on se, mikä kantaa hedelmää.Oon itse kokeillut joitakin netistä löytämiäni treeniohjelmia, ja viimeksi Fitverstaalta promotarkoituksessa testiin saamaani ohjelmaa. Ne ovat sisältäneet ehkä joitakin erikoistekniikoita, kuten super- tai pudotussarjoja, mutta aika pitkälti ihan perus bodaustyylistä treeniä. Sillä tyylillä on hyvä aloittaa tunnustelemaan liikkeitä, liikeratoja, tekniikoita ja painoja, jos salitaustaa on vähän vähemmän - ja takoa kunnolla menemään, jos nämä seikat ovat jo hallussa. Itse huomaan, että perus-salitreeni lipsahtaa kuitenkin joskus vähän sinne mukavuusalueen sisäpuolelle. Etenkin, jos yhtään väsyttää.. Tähän vaikuttaa suuresti myös treenijako, joskus jaoin treenit hyvinkin tarkasti eri lihasryhmille pitkin viikkoa tyyliin käsivarret omana päivänään..

Jossakin kohtaa aloin miettimään, että jos tosiaan jakaa vaikka viikottaiset viisi salitreeniä aina eri lihasryhmälle, esimerkiksi jalat tulee silloin tehtyä vain kerran viikkoon. Ja hauispäivänä ei välttämättä kerkiä pahemmin edes hengästyä. Onko se sitten kokonaisvaltaisesti kehittävää, riittääkö kerta viikkoon oikeasti muokkaamaan niitä jalkoja? Veikkaan, että joku Bullmentula saattaa ehkä saada kyseisestä tyylistä hyödyt irti, sillä treenit ovat lihasryhmää kohden niin älyttömän kovat, että palautumisessa todella kestää useampi päivä. Ja toki ammattilainen saattaa myös vetää parikin salitreeniä päivään. Mulla itselläni taas ei ole sentään sellaista draivia salitreeniin, että jaksaisin hakata hauistreenissä ne patit ihan äärirajoilleen.Toisaalta valmiit ohjelmat ovat kivoja, kun tietää tekevänsä monipuolisesti kaikkia lihasryhmiä. Toisaalta taas tykkään kauheasti treenata fiilispohjalta, vaikka penkki- ja hauistreenit jäisivät välillä vähemmälle. Kun viikko ei ole pungettu täyteen painoilla pumppailua, tulee myös käytyä spinningissä tai jumppailtua aerobista kuntoa, mistä tykkään myös älyttömästi! Osaan kyllä tehdä kovia treenejä itsekseni, mutta jos on tosi löysä ja väsynyt fiilis, pääsen ryhmäliikuntoihin muiden käskytettäväksi. Viime aikoina oon myös innostunut tekemään erilaisia circuit-tyyppisiä treenejä, joissa ei brassailla painoilla, mutta syke pysyy hyvin ylhäällä. Niihin löytyy paljon ohjeita ja inspiraatiota netistä ja instasta. Ja vaihtoehtoja löytyy, jos joku liike on liian raskas. Tän hetken lemppari on ehdottomasti Queen Of Workouts, eli Alexia Clark. Mimmi on ihan törkeessä kunnossa!

Käytän paljon puhelimeen ladattavaa intervallisovellusta (näitä löytyy paljon erilaisia), johon saan ajastettua liikkeet, kierrokset, sekä kierrosten ja liikkeiden väliset tauot. Liikkeitä kannattaa valita sen verran, että suunnilleen muistaa, mitä päivän treeniohjelmaan kuuluu. Näin aikaa ei kulu liikkeiden tarkistukseen. Tekee sitten enemmän kierroksia. Usein myös painotan treenissä joko ylä- tai alakroppaa.

Loppuun vielä yksi liikkeidensä puolesta helpohko intervallitreeni, jolla varmasti saa sykkeet kattoon. Tämäntyyppisten treenien ei välttämättä tarvitse kestää tuntia, 10-20 minuuttia riittää hyvin. Alkuun lämmittelen yleensä hyvin, ja loppuun teen vatsoja tai venyttelen, niin kyllä noita ihan treeneiksi voi kutsua!

KOKO KEHON INTERVALLITREENI
  • kahvakuulaheilautus 30 sek
  • boxihyppy 30 sek
  • rinnalleveto + etukyykky kahdella kahvakuulalla tai tangolla 30 sek
  • vuorikiipeilijä 30 sek
  • burpee punnerruksella 30 sek
Kierroksia 3-4, joiden välissä 30 sekunnin lepo. Liikkeiden välissä 15 sekunnin lepo. Treenin kesto 12-16 minuuttia, kierroksista riippuen.Jos sinne salille ei tule muuten lähdettyä, on ihan hyväkin tehdä tai teetättää itselleen ohjelma, jotta sitä lusmuilua ei pääse tapahtumaan. Toisaalta oon myös alkanut oivaltaa, että duracellpupunkin on hyvä kuunnella kehoaan välillä ja ehkä jopa suunnitella itselleen ne lepopäivät. Mitä treenaamiseen tulee, oon meinaan itse aina ollut tosi tunnollinen, ja joskus tämä on kostautunut sillä, että lepo on jäänyt ihan liian vähälle. Jos oon vetänyt viisi jumppaa viikkoon ja kuudentena päivänä töiden jälkeen väsyttää, voi ehkä olla ihan OK jäädä sohvalle, eikä hampaat irvessä vääntäytyä tekemään paskaa treeniä. Levossa tapahtuu kuitenkin se kehitys, kun vaan on ensin treenannut. Ja sitä kehitystähän tässä haetaan, vai?

xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti