sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

34. Täydellinen lohikakku ja sen kaveri

Noniin! Tässä ne tulevat, viime viikonlopun ristiäistarjottavien reseptit.

Olen itse asiassa varsin kokematon voileipäkakkumaakari, mutta onnistuin ihan näppituntumaa käyttäen (ja vähän täytteitä maistellen) aikas mallikkaasti tehtävästä. Kakut saivat paljon kehuja! Kummipoikani äidillä oli siis perusnäkemys kakkujen sisällöstä: toisen tuli olla lohikakku ja toisen kinkku, mutta muuten sain aika pitkälti vapaat kädet.

Mukailin satunnaisia Googlesta löytyneitä reseptejä ja lisäilin täytteitä tekovaiheessa. Määrät ovat siis noin-arvioita.. Multa myös uupui juuri se normaalikokoinen irtopohjavuoka, joten päätin tehdä lohikakun pari senttiä halkaisijaltaan isompaan vuokaan. Täytteet riittivät silti hyvin! Kinkkukakku puolestaan valmistui ihan leikkuulaudan päällä.

Ideat lohikakun saaristolaisleipä-pohjaan ja kinkkukakun sulatejuustokuorrutteeseen taisivat tulla Valiolta. Lohikakussa tykkäsin erityisesti saaristolaisleivän ja wasabin yhdistelmästä.


LOHI-SAARISTOLAISKAKKU Ø (24-)26 cm
Pohja:
  • 500 g saaristolaisleipä
  • 120 g voita
Pilko leipä pieniksi murusiksi ja mikrota voin kanssa, kunnes voi sulaa. Sekoita.

Lohitäyte:
  • 250 g lämminsavulohta
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa
  • 200 g wasabituorejuustoa
  • 100 g kermaviiliä
  • punasipuli
  •  suolaa ja pippuria
  • 3 liivatelehteä
  • 2 rkl sitruunamehua
Notkista tuorejuustot kermaviilin avulla ja lisää silputtu punasipuli sekä hienonnettu lohi, suola ja pippuri. Liota liivatelehtiä hetki vedessä ja purista kuivaksi. Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi ja sekoita liivatteet joukkoon. Lisää liivate lohitäytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Katkaraputäyte:
  • 400 g katkaraputuorejuustoa
  • tuoretta tilliä
  • 100 g kermaviiliä 
  • suolaa ja pippuria
  • 1/2 paprika pilkottuna pieneksi 
  • 3 liivatelehteä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • (100 g katkarapuja, itse en pilaantumisvaaran takia uskaltanut pitkän ajomatkan vuoksi laittaa..)
Notkista tuorejuustot kermaviilin avulla ja lisää silputtu paprika, hienonnettu tilli, (katkaravut) suola ja pippuri. Liota liivatelehtiä hetki vedessä ja purista kuivaksi. Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi ja sekoita liivatteet joukkoon. Lisää liivate lohitäytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.


 Koristelu:
  • (Avomaan)kurkku
  • tilliä
  • 150 g kylmäsavulohta
  • lime
  • syötäviä kukkia
Levitä puolet leipäseoksesta pyöreään irtopohjavuokaan. Lisää lohitäyte, ja sen päälle loput leipäseoksesta tasaiseksi kerrokseksi. Levitä katkaraputäyte päällimmäiseksi. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli ennen koristelua!


PERINTEINEN KINKKUKAKKU

Pohja:
  • Grahampaahtoleipä
  • 1,5-2 dl kasvis- tai lihalientä
Leikkaa paahtoleivästä reunat pois ja kostuta siivut aina kerrosten välillä kasvisliemellä, esim. pullasudilla. Itse laitoin aina 4 ja puoli leipäpalaa peräkkäin.

Kinkkutäyte:
  • 300 g palvikinkkua
  • kevätsipuli
  • 200 g creme fraichea
  • 100 g valkosipulituorejuustoa
  • punaista paprikaa 
  • tuorekurkkusalaattia (valuta hyvin)
  • suolaa
Silppua kinkku, paprika ja sipuli. Sekoita kaikki ainekset.

Juustotäyte:
  •  100 g valkosipulituorejuustoa
  • iso rasia levittyvää sulatejuustoa 
  • 100 g juustoraastetta (esim. Edam)
Sekoita kaikki ainekset.  Lisää kerrosten väliin ensin puolet kinkkutäytteestä, sitten juustotäyte, loput kinkkutäytteestä ja kuorruta vielä juustotäytteellä. Kääri leivinpaperiin ja muoviin ja anna tekeytyä yön yli. Koristele.

Koristelu:
  • Herneenversoja
  • Syötäviä kukkia
  • 150 g ohuen ohutta kinkkuleikkelettä
  • kirsikkatomaatteja


xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti