torstai 16. marraskuuta 2017

44. Dinner party


Mietin aina pienenä, kun mun vanhemmat kutsuivat kavereitaan kylään, että sitten kun mä olen iso ja mulla on oma koti, niin sitten mäkin järjestän ystäväpariskunnille samanlaisia illalliskutsuja. Syödään pitkän kaavan mukaan ja maistellaan uusia reseptejä. Äiti on oikeastaan aina tykännyt panostaa ruoanlaittoon, joten todennäköisesti mun kiinnostukseni hommaa kohtaan kumpuaa jostakin sieltä.

Melkein 25 vuotta siinä sitten kesti, että sain varsinaiset illalliskutsut järjestettyä, ja sekin oikeasti Ineksen ja Antin aloitteesta. :D Vähän harjoitusta sain jo toki, kun pidin Kuopiossa oman osuuteni neljän tähden illallisista, joita ollaan kolmen ystäväni kanssa järkätty tässä muutaman kuluneen vuoden aikana.

Arkiruoka on meillä yleensä aika simppeliä ja nopeaa, mutta ostan todella harvoin täysin valmiita aterioita. Mitään ketsuppeja en tietenkään (ainakaan tavallisesti - kerran ollaan sekin tehty alusta asti itse) kokkaile, mutta mitään valmiiksi marinoitua ei meidän kauppalistalta löydy. Erilaisia mausteita ja yrttejä on niin hirveästi, että niillä saa jo paljon vaihtelua aterioihin. Eikä tule mitään ylimääräisiä piilorasvoja tai -sokereita.

Toisaalta en voi käsittää sellaisia ihmisiä, jotka polttavat vedenkin pohjaan. Leivonnassa voi joskus olla vähän tarkempaa, laitatko jotakin ainesosaa desin vai teelusikallisen, mutta kokkailussa pääsee aika pitkälle seuraamalla jotakin reseptiä noin suunnilleen ja maistelemalla aina välillä. Harjoittelemalla ja maalaisjärjen käytöllä voi toki aina parantaa lopputulosta.

Halusin käyttää satokauden raaka-aineita ja makuja, joten alkuun meillä oli savupaprikalla maustettua paahdettua kurpitsaa ja feta-granaattiomenasalaattia. Kastike oli kirpeähkö, jotta kurpitsan makeus vähän taittui. Salaattipohjassa oli rucolaa ja tammenlehvää, sekä basilikaa.

Pääruokaa varten kanankoivet laitettiin jo edellisenä päivänä inkiväärimarinadiin, ja paahdettiin pääpäivänä uunissa. Päälle ripottelin pähkinäistä Dukkah-mausteseosta, johon tuli mm. korianterinsiemeniä ja juustokuminaa, manteleita sekä pistaaseja. Kylkeen kookoksella ja sahramilla maustettua villiriisiä, sekä tuoretta timjamia.
Jälkkäriä varten kuutioin Granny Smith-omenoita ja pehmensin niitä pannulla kanelissa ja hillosokerissa. Hilloke tuli sitruunaisen paahtovanukkaan pinnalle, uunissa paahdettujen, voissa ja sokerissa kieriteltyjen kaurahutaleiden kanssa.

Ruoat onnistuivat mun mielestäni ihan hyvin, kaikki marinadit sun muut oli helppo tehdä jo edellisenä päivänä niin, että illalla ei tarvinnut kun koota ateriat lautasille. Jälkkärin jälkkäriksi meillä oli vielä skumppapullo ja korttipelejä. Lisää näitä! <3

xx

ps. Sain vihdoin nuo ruokapöydän taulut seinälle..jes!

2 kommenttia: