maanantai 18. joulukuuta 2017

48. Sweet Potatoes

Päivät taas juoksevat, kun on niin paljon jouluvalmisteluita ja -fiilistelyitä tehtävänä ja koettavana. Töissäkin on aikamoinen viimeinen puristus ennen joulun vapaita, kahdeksan päivän työputki. Ja sitten onkin jo aatonaatto. Suurin osa lahjoista alkaa olla hyvällä mallilla, vaikka paljon ei olla kyllä tänä vuonna hankittu. Se tavaran hamstraus ja antaminen alkaa ahdistaa vuosi vuodelta enemmän, vaikka aina sitä haluaisi jotenkin muistaa läheisiään.

Hommattiin meille viime viikolla Bauhausista pieni "kuusi" koristeineen, ollaan tehty ainakin kolme kertaa joulutorttuja, juotu glögiä, ja syöty jo jouluruokaakin kerran. Mielestäni olen aika sopivasti jouluihminen, ja tykkään perinteistä. Ihan lokakuussa ei silti vielä tarvitse aloittaa joululaulumaratonia ja paistella kinkkua..

Joulustressi alkaa olla aika tapissa, sen huomaa myös töissä. Ihmisten vuosiomavastuut ovat tälle vuodelle täyttyneet, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki korvattavat lääkkeet kustantavat seuraavalle kolmelle kuukaudelle 2,5 € per lääke. Ja sitten kun niitä pillereitä on kymmentä erilaista käytössä, voi siinä muut joutua vähän jonottelemaan. Ensi vuoden alusta hinta taas pomppaa, kunnes omavastuut on maksettu, joten toki nyt kannattaakin nyhtää kaikki irti, mikä suinkin vain irti lähtee. En myöskään ymmärrä sitä, miksi ihmisille tulee aina niin suurena yllätyksenä, että sunnuntaisin ei kaupassa ole koko miehitys käytössä. Työnantajat myös harvemmin laittavat kauppaan sunnuntaiksi extratyöntekijää tuplapalkalla ihan sen perusteella, että asiakkaan mukaan henkilökuntaa on liian vähän, kun hän ei millään jaksaisi odotella palvelua muutamaa minuuttia.

Näkyy tuo stressi kyllä välillä ihan niissä työntekijöissäkin. Tilasin pari viikkoa sitten ihanan luomiväripaletin Morphelta, mutten ole ehtinyt vielä hakea sitä, sillä se toimitettiin n. kolmen kilometrin päähän Prismaan, johonkin väliaikaiseen noutopisteeseen. Aikaisempaa pakettia kyseisestä paikasta hakiessani, kysyin ihan ystävällisesti, miksi ihmeessä pikkupakettini tuli sinne, eikä lähipostiini 500 metrin päähän R-kioskille. Postin työntekijät, joita oli siis paikalla kolme, asettuivat riviin ja kulmat kurtussa puolustuskannalla tekivät selväksi, että jouluruuhkan aikaan näin nyt vain on. Kiittelin sitten vaan heitä ja toivottelin hyvät joulut. Saa nähdä, uskallanko palatakaan, ehkä odotan välipäiviin saakka, koska 27. päivä se mun pakettini roudataan sitten sinne lähi-Ärrälle. :-D

Tähän loppuun vielä meidän klassikkoresepti bataatista, kerran otsikossa niin lupasin. Kannattaa kokeilla, tämä on hyvää. Perinteisesti tämän kanssa tarjoillaan kalkkunaa, mahdollisimman pieniä säilykeherneitä (fr. petit pois), sekä kermakastiketta. Mutta eiköhän sovi kinkunkin kanssa.

SWEET POTATOES

  • 3 cup keitettyjä, muussattuja bataatteja (n. pari isoa bataattia)
  • ½ cup sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1/3 stick voita
  • ½ cup maitoa
  • tilkka viskiä 
Keitä bataatit, lisää muut ainekset. (Alkuperäisessä jenkkiversiossa on varmaan kolminkertainen määrä sokeria, mutta suomalaiseen makuun riittää vähän vähempikin..)

Topping
  • 1 cup murskattuja pecanpähkinöitä
  • 1/3 cup jauhoja
  • 1/3 stick voita
  • 1 cup fariinisokeria
Murskaa pähkinät esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset, sekoita. Kaada bataattimuusi vuokaan ja painele pähkinämurska päällimmäiseksi.

Uunita n. 35 min, 350 F°. (1 stick voita = n. 113 g, 1 cup = n. 2,4 dl)xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti